Alle bladene er brune …: En veiledning i høstflekker

Sjokolade, saus, kaffe og gjørme er alle fantastiske ting (men kanskje ikke sammen). Et annet uheldig fellestrekk er deres felles brunfarge, som fort blir et mareritt å få bort fra klær. Kakao på kjolen, kaffe på skjorten eller den gjørmen som har en tendens til å hoppe opp og dekke skoleklærne. Uansett problem har vi satt sammen en hurtigveiledning for hvordan du fjerner disse vanskelige flekkene fra klærne.

 

Det finnes en rekke mulige syndere, men for å demonstrere har vi tatt for oss 3 av de vanligste: kaffe-, sjokolade- og gjørmeflekker.

Rengjøringsprosess

Når du står ovenfor en brun flekk, blir denne enklere å få bort desto raskere den blir behandlet. Dersom flekken er vannbasert (slik som kaffe, de fleste varme drikker og gjørme) og ikke fet, er det best å skylle med kaldt vann for å forhindre at den setter seg i klærne. Når området er fuktig nok, kan du gå løs på selve flekken. Det er forskjellige fremgangsmåter avhengig av fargen på materialet:

Fremgangsmåten for hvitt tøy er vanligvis den samme for alle tre flekkene, siden du ofte kan bruke en kraftigere flekkfjerner. Først fjerner du alt overskudd med en skje. Vær forsiktig slik at du ikke gnir restene lenger inn i materialet. Påfør en flekkfjerner som inneholder hydrogenperoksid slik som Vanish Gold Oxi Action. Masser på flekken, og la det virke i fem minutter. Etter fem minutter vasker du klærne umiddelbart på et normalprogram med en måleskje med Vanish for å fjerne siste rest av flekken.

For vannbaserte brune flekker (f.eks. kaffeflekker) på farget tøy starter du med å skylle flekken fra vrangen med kaldt vann. Det er viktig å vaske fra baksiden av flekken, siden dette ikke tvinger fargene gjennom materialet og forhindrer at flekken sprer seg. Dersom flekken er helt fersk, kan dette være nok til å fjerne den. Dersom flekken fortsatt er der, gni lett på den med en flekkfjerner spesielt utviklet for farger, slik som Vanish Gold Oxi Action. Gni Vanish lett på flekken uten å smøre den utover, men dersom flekken er gammel, kan det være at Vanish må få virke litt. Vakt tøyet etterpå på vanlig vask med en ekstra måleskje med Vanish.

For fettbaserte og oljete flekker, slik som sjokolade, er det best å skrape av så mye som mulig med en skje. Vær forsiktig så du ikke gnir flekken mer inn i materialet. Når overskuddet er borte, blander du en oppløsning av én del flytende vaskemiddel og to deler kaldt vann. Gni oppløsningen lett inn i flekken og bruk deretter en tørr klut for å suge opp væsken. Når mesteparten av flekken er fjernet, begynner du å gni forsiktig på den med Vanish Gold Oxi Action. Sett deretter på en vanlig vask med den essensielle måleskjeen med Vanish.

Og det var det! En enkel veiledning for å bekjempe alle ulykker forårsaket av kakao, latte med pepperkakesmak eller vår alles kjære gjørme. Så ta deg en tur ut i den vakre høstluften, kos deg og la Vanish ta hånd om flekkene.