Flekkfjerning: Det har vi peiling på

Te er verdens mest populære drikk etter vann, men vi tar en titt på hvorfor teflekker er så vanskelige og hvordan du kan bli kvitt dem.

 

Ha de tørkede bladene fra Camellia sinensis-planten i kokende vann i omtrent tre minutter før du klemmer av dem vannet. Tilsett honning eller sukker og litt sitronsaft, eller kumelk, etter smak.

Dette kan høres ut som et råd gitt av en kvakksalver fra middelalderen, men det er faktisk bare instruksjoner om hvordan du lager en kopp te! Te er den drikken det drikkes nest mest av i hele verden (etter vann) og av god grunn: det smaker godt, får deg til å våkne, gjør deg oppfrisket og inneholder mange antioksidanter for å holde deg ung.

Te har også evnen til å sette flekker på så og si hva som helst fordi det inneholder en høy konsentrasjon av tanniner, en type vegetabilske fibre. På grunn av dette har te opp gjennom historien blitt brukt til å farge tre, papir og tøy. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan dessverre føre til en utilsiktet fargejobb på alt den kommer i kontakt med!

Hvorfor?

Grunnen til at te og andre varme drikker kan forårsake så vanskelige flekker er deres kjemiske oppbygning. Disse varme væskene er sammensatt av svært stabile sfæriske molekyler som fortsetter å fordampe i et regelmessig mønster, fra utsiden og inn. Dette betyr dessverre at tanninene blir værende i midten og forblir som en konsentrert flekk på tøyfibrene og gjør dem svært vanskelige å få bort.

Hva kan jeg gjøre?

Dersom du søler te på klærne, ikke få panikk. Selv om det kan være vanskeligere enn andre flekker på klær, bør det ikke by på problemer å fjerne flekken dersom du handler raskt. Hold først materialet på vrangen under rennende, varmt vann (kaldt får bare flekken til å feste seg bedre) , slik at flekken ikke blir trykket lenger inn i tøyet. Når mesteparten av flekken er vekk, gnir du litt Vanish Gold Oxi Action på området før du lar det virke i noen minutter. Når dette er gjort, vasker du plagget som normalt med en måleskje med Vanish i tillegg til vanlig vaskemiddel, og flekken blir borte uten et spor.

 

Så sett på kjelen og legg beina på bordet, for som de 70 000 andre rundt om i verden hvert sekund[1] kan du nyte en god kopp te, men uten å måtte bekymre deg for søl!