I rett tid

Det er ikke alltid man oppdager flekker i det de oppstår. Mange flekker oppdager man først en stund etterpå, når de har tørket inn og når det skal mer til enn bare en skyll for å bli kvitt dem. I tilfeller som dette er det nyttig å vite hva du skal gjøre. Vi har satt sammen noen flekkfjerningstips basert på hvor lenge flekken kan ha sittet. Tenk tilbake til da du hadde på deg den flekkete skjorten sist. Det kan hjelpe deg å finne ut hvordan du fjerner flekken.

 

I det øyeblikket flekken oppstår

For mange flekker som oppdages i det øyeblikket de oppstår, er den beste løsningen å skylle området med vann. For noen flekker, som blodflekker, er kaldt vann best, men for mange andre (for eksempel fettflekker) er det varmt vann som gjør susen – sjekk vår flekkfjerningsveiledning for å få en idé om hva som fungerer best.

Hvis du ikke har rennende vann tilgjengelig, så trykk bort flekken for å fjerne overflødig væske med en serviett eller et papirhåndkle. Dette er en litt annerledes metode enn å gni på den, ettersom sistnevnte kan blande flekken inn i stoffet og potensielt gjøre flekken større! Lett trykking trekker bort overskuddet, og du unngår at flekken blir større.

Når du er hjemme igjen, kan du bruke tipsene som følger nedenfor.

Et par dager senere

Flekker blir ofte ikke oppdaget før man skifter, eller når du legger klærne i skittentøyskurven. Det er da du ser på baksiden av T-skjorten, eller kanten av et skjørt, og tenker "har den flekken virkelig vært der hele tiden?"

Når dette skjer, er det ikke lenger så enkelt som å bare skylle og tørke, fordi flekken allerede er tørr. I stedet må du vaske den med en gang med fokus på forbehandling av flekken. Vanish Gold Oxi Action Pulver vil fungere godt på de fleste flekker på fargede klær, men ta en titt på våre flekkfjerningsmetoder om du er usikker.

De generelle reglene for forbehandling med Vanish er som følger:

Ta en Vanish-måleskje og bland ¼ måleskje pulver sammen med ¾ måleskje varmt vann.

Bland dette godt i måleskjeen.

  1. Påfør løsningen direkte på hele flekkens overflate.
  2. Bruk måleskjeens underside til å gni blandingen ut på flekken.
  3. La ikke blandingen virke i mer enn maksimalt 5 minutter, før du skyller og legger klærne i vaskemaskinen.
  4. Til slutt kan du vaske som normalt. Du kan også legge til en skje av Vanish pulver til vasken for å takle eventuelle andre skjulte flekker.

 

Uker etter hendelsen

Noen flekker kan sitte i ukevis uten å bli lagt merke til, spesielt hvis plagget ikke brukes ofte. Disse flekkene kan være litt vanskeligere å fjerne, og vil kreve mer tid. I tilfelle av langvarige flekker er det best å bløtlegge plagget. Prøv Vanish Gold Oxi Action Pulver. Her er fremgangsmåten:

1.Tilsett én måleskje til fire liter varmt vann, og la plagget ligge i bløt.

Farget tøy: la ligge i bløt i høyst 1 time.

Hvitt tøy: la ligge i bløt i høyst 6 timer.

Vri opp plagget og legg til vask.

Som du kan se, har Vanish potensial til å ta hånd om flekker, selv når de har fått sitte en stund.  Hvis det ikke fungerer effektivt første gangen, så gjenta prosedyren, og for flere flekkfjerningstips kan du ta en titt på resten av våre artikler.