Noen gode triks når barna dine skal lære å skrive

Barnet ditt sitter og skribler på et ark for å øve på håndskriften sin. For deg ser det kanskje bare ut som en masse kruseduller, men det er godt mulig at det faktisk er et forsøk fra barnet sin side på å stave navnet sitt. Mange av bokstavene kan være vanskelige for barnet å skrive med en ustødig hånd, og det kommer garantert til å bli mye blekksøl – selv når mamma og pappa passer på. Heldigvis kan Vanish fjerne blekkflekkene så lett som bare det, og du kan heller fokusere på å hjelpe barnet ditt med å få til alle de vanskelige bokstavene. Det er absolutt lov til å prøve og feile, men her følger en oversikt over ting du bør ta hensyn til når du skal hjelpe barnet ditt med å forbedre håndskriften sin.

Skriveverktøy

Noen barn synes kanskje at det er vanskelig og ukomfortabelt å holde pennene eller blyantene i lengre perioder. Men her kan du hjelpe dem! Det finnes et variert utvalg av penner og blyanter med mykt grep som både gir ekstra komfort, og som gjør det lettere for barnet ditt å vite hvor fingrene bør sitte når de skriver.

Man holder pennen forskjellig avhengig av om man er venstre- eller høyrehendt. Selv om pennen ligger riktig i hånden din, er det ikke sikkert den gjør det hos barnet ditt hvis han eller hun skriver med den motsatte hånden av hva du gjør. Heldigvis finnes det ulike penner som er tilpasset venstre- og høyrehendte.

Finn ut hva barnet ditt har problemer med

Når det kommer til å lære seg å skrive vil noen ting være lettere for barnet ditt å mestre, mens andre ting kan være mer utfordrende. Vanlige problemer mange barn sliter med er å få til enkeltbokstavene, riktige størrelser på bokstavene, avstanden mellom ordene, samt å få ordene til å holde seg på en rett linje når man skriver.

På dette tidspunktet er det viktig å huske at «øvelse gjør mester»

Overgangen fra blyant til penn medfører en rekke nye utfordringer som blekksøl og flekker. Da er det viktig å fortelle barnet ditt at litt blekksøk ikke er verdens undergang. Hvis det blir mye søl, bør du unngå å bli stresset eller sinna. Prøv heller å le det hele bort - litt søl hører med. Prøv igjen; øvelse gjør mester!

Måter å øve på

Barnet ditt kan øve på håndskriften sin nesten hvor som helst – man trenger faktisk ikke å begrense seg til å sitte ved pulten og skrive. Selv om det jo er god trening i å skrive når man sitter ved et bord, hvorfor ikke la barna sitte i hagen i stedet? Eller hva med å ta dem til parken for å skrive litt i solen? Det vil garantert gjøre skrivingen til en positiv opplevelse for dem, ikke minst kan de leke i parken når de er ferdige.

Hverdagslivet

I dag sitter mange av de litt eldre barna med hodene begravd ned i en smarttelefon eller en datamaskin. Det blir ikke mye håndskrifttrening av den slags! Hva med å aktivisere barna og gi dem diverse oppgaver i hverdagen som gjør at det får trent på håndskriften sin - uten at de føler at de faktisk gjør det? Eksempler på slike oppgaver og aktiviteter er:

  • Lage lister og merkelapper
  • Legge igjen notater til hverandre rundt omkring i huset
  • Lage håndlagde kort

 

Kampen om oppmerksomheten til barnet 

Fargelegging virker kanskje ikke som den beste metoden for å øve på håndskriften sin på, men når barnet bruker mange forskjellige penner, blyanter og fargestifter vil det styrke musklene i hånden de skriver med. En annen aktivitet barna vil ha glede av er å øve på å skrive bokstaver i et duggete vindu eller baderomsspeil. Ofte vil de synes at dette er morsommere enn å sitte ved pulten i timevis!

Ikke bli sint på dem

Det er forståelig at dere begge blir litt frustrerte hvis tingene ikke går helt som det skal med én gang. Men dette kan du gjøre noe med. Gjør øvingen til noe positivt og gøy, blant annet ved å innføre et belønningssystem. Sett mål som er enkle for barnet ditt å oppnå, dette er en effektiv metode for å få barnet ditt til å ville fortsette øvingen. 

Hvis du har noen gamle skolebøker liggende fra din egen barndom, finn dem fram, børst av støvet og vis dem til barna dine så de kan se at vi alle har startet et sted. Det vil være motiverende for dem! En annen ting dere må huske på er at det ikke er verdens undergang om det oppstår blekksøl og flekker mens barnet ditt lærer å skrive.

Har du en flekk som du vil kvitte deg med, eller et Vanish-tips du vil dele? Sjekk ut Vanish Flekkfrie Tips for å dele din flekkfjerningskunnskap og oppdage flere tips til hvordan du kan håndtere flekker. Bli med her.