Pasta

Pasta, hovedingrediensen i Italiensk matlaging og på en rekke middagsbord verden over. Det er antatt at pastaen ble til på Sicilia i 1154, og den henviser også til en rekke forskjellige vanlige pastaretter. Fra den enkleste Spaghetti Bolognese, til Lasagne, Carbonara og til og med Mac 'n' Cheese. Pasta er en vanlig karbohydrat på mange middagsbord. Pastaretter er ofte forbundet med mye søl og flekker. Spagetti er ikke det enkleste å spise, og det er fort gjort å søle når man slurper i seg de lange spagettitrådene For hver bit som glir av gaffelen og havner i fanget ditt, er det en stor sjanse for at en flekk oppstår. Nedenfor skal vi se på verdens mest berømte pastatyper, tilberedning, og hva du skal gjøre i tilfelle du skulle være så uheldig å søle.

 

Pastavarianter

Det finnes flere tusen forskjellige typer pastavarianter som vanligvis stammer fra en eller annen region i Italia. Typiske former er penne, rotini og spagetti, og mindre kjente former inkluderer gigli, lumaconi og garganelli. Pasta kan formes for hånd, men det finnes også spesielle redskaper som brukes til å lage mer intrikate linjer som du ser på pasta som conchiglie. For å lage pasta er egentlig det eneste du trenger egg, mel og litt arbeid (som kan forenkles med en pastamaskin). Ta en titt på nettet for de beste oppskriftene, og prøv hjemme for moro skyld; det er mye enklere enn du tror! Selvfølgelig er pasta lett å kjøpe, og i mange tilfeller er tørket pasta en mer vanlig variasjon. Det er ingen særlig forskjell på de ulike formene, men noen holder sausen bedre enn andre, for eksempel penne (som har sin inspirasjon fra pennespissen, tro det eller ei!)

Tilbereding

Selv om vår sans for pasta har kommet fra Middelhavet, har vi våre egne variasjoner når det gjelder tilberedning. En metode er å la sausen fortsette å koke mens du siler pastaen. Ha deretter pastaen i sausen. Når de kokes sammen et minutt ekstra, vil det gi mer smak og blandes bedre. Aldri mer tørr pasta i bunnen av bollen!

Tomatsaus og flekkfjerning

Mens sauser og pasta går bra sammen, kan ikke det samme sies om tomatsaus og klær. Tomatsaus er et notorisk problem når det gjelder flekker, men ofte nok kommer flekkene fra olivenolje, avhengig av pastaretten. Men disse flekkene kan fjernes ved å følge trinnene nedenfor.

Start med å vrenge klærne ut og skyll det utsatte området med kaldt vann fra springen. Dette vil forhindre at flekken setter seg og vil også fjerne overflødig søl.

Når du har tilgang til en vaskemaskin, vil Vanish Gold Oxi Action Pulver ta seg av flekken. Her er fremgangsmåten for å bli kvitt tomatsaus:

Bland en kvart måleskje pulver med varmt vann og rør.

Påfør blandingen på hele flekkens overflate.

Bruk måleskjeens underside til å gni blandingen ut på flekken. La ikke blandingen virke i mer enn maksimalt 5 minutter.

Skyll deretter av oppløsningen og vask tøyet i vaskemaskinen sammen med enda en måleskje med Vanish sammen med ditt vanlige vaskemiddel.