Retro mote

Vintage, second-hand, retro - uansett hva du kaller det, er det både rimelig og miljøvennlig å ta i bruk gamle klær. Materialene i klær har endret seg betydelig i løpet av årene, og vaskemidler og flekkfjernere har utviklet seg med dem. Ettersom behandling av plagg med eldre materiale kan kreve spesielle hensyn, er det ikke anbefalt å legge dem i vaskemaskinen med resten av klesvasken. Vi skal ta en titt på noen av de vanligste materialene som ble brukt tidligere, og som krever forsiktighet når det gjelder flekkfjerning.

Rayon/viskose

Dette er et stoff som først ble produsert tidlig på 1900-tallet. Selv om det fortsatt er vanlig å bruke dette i en stoffblanding, brukes det sjelden som primærmateriale. Fibrene er laget av cellulose, hentet fra tremasse, og var det foretrukne materialet for Hawaii-skjortene som ble populære på 1940- og 50-tallet i Amerika. Det er viktig å sjekke vaskeanvisningen før du går i gang med flekkfjerningen ettersom rayon kan være ganske sensitivt. Bruk alltid kaldt vann og ikke skrubb for kraftig når du vasker plagg av rayon.

Ostelerret/musselin

Dette er et tynt, løs-vevd bomullsstoff hvor musselin er litt finere og ostelerret mye tyngre. Begge brukes fortsatt i klesproduksjon, men var mest populært på 1960-tallet og 70-tallet. På grunn av måten de er laget på, kan disse plaggene bli svært sensitive over tid, så man må være ekstra forsiktig når det gjelder vask. Det anbefales at du vasker musselin for hånd i varmt vann med en skje Vanish i vannet, og unngår å vri eller strekke plagget under vask så det ikke mister formen.

Crimplene

Crimplene er laget av polyestergarn, et kraftig materiale som er kjent for å beholde sin form og rynke lite. Crimplene var et populært stoff på 1950- og 60-tallet. Stoffet ble mindre populært i senere tiår fordi folk foretrakk lettere polyester eller naturlige stoffer som bomull. Crimplene er lett å rengjøre og kan vaskes under førti grader og dryppe tørt. Syntetisk materiale er veldig varmefølsomt, så det er viktig å følge vaskeanvisningen.